dinsdag 4 september 2018

Marmotten zijn de beste

Alpage Entrelor - Valsavarenche.
De Refuge des Marmottes komt in de top tien van de beste hutten. Een unieke combinatie van gastvrijheid, lekker eten, ruime kamers en zoiets ontastbaar als "goede positieve sfeer".
De klim naar de Col d'Entrelor liep vlotjes. De col heeft de naam om technisch te zijn maar dat slaat alleen op enkele korte stukjes vlak onder de Col. Helder weer, geen wind, ... kortom perfect bergweer. Op de col piept de Dent d'Hérens boven de horizon. Dat smaakt naar meer dus klimmen we nog een kleine 200m hoger. Wat een uitzicht : bijna alle hoogste toppen van Wallis, Mont Blanc gebied en Vanoise zijn in beeld.
De sterren zijn de gortdroge piramide van de Grivola en de Gran Paradiso met al zijn gletsjers, die zullen ons de hele dag blijven domineren.
In de afdaling stelen de marmotten de show. Drie keer blijven we tijdloos kijken hoe ze blijven eten (alhoewel ze al kogelrond zijn, klaar voor de winterslaap). 
We genieten de hele dag van de stilte. De tienduizenden sprinkhanen accentueren die nog wat. 
Vandaag slapen we voor het eerst weer in de vallei. Afwachten of dat een goed idee is. We kozen voor camping Grivola dat ook enkele kamers heeft. De camping is al leeggehaald, einde seizoen. Het mini-supermarktje is dus ook dicht.
De etappe in cijfers: 7h 17km 1150m+ 1650m-. Hierin zit ook het extraatje naar de Punta Percia N à 45 min 1.5km 200m op en af. 
Panorama Punta Percia Nord (3212). Van Cima d'Entrelor over Vanoise en Ruitor naar Mont-Blanc gebied. 
Lac Noir en Gran Paradiso
Grivola en rechts Col de Lauson, ons doel morgen.
Lac Djouan en Gran Paradiso
Het was er vergeven van de sprinkhanen. Hier een Sabelsprinkhaan.
September dus herfststijlroos. Check !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten