zondag 16 september 2018

Praktisch

De Alta Via 1 en 2 vormen een lus van 3 à 4 stapweken door heel Val d'Aosta. Het mooiste stuk is ongetwijfeld de Alta Via 2 die grotendeels door beschermde topnatuur loopt : de parken van Gran Paradiso en van Mont Avic. Meerdere topos en gidsen online en op papier ; dit is de beste online-topo van de Alta Via die we vonden.
Voor de topo's van de extraatjes en de varianten : zie blog-van-de-dag.

De AV2 start officieel in Courmayeur en omdat we beide al eerder de Tour de Mont Blanc liepen zochten we naar een alternatieve start, die liefst ook vlot met de trein te bereiken was. Deze vonden we over de grens in Frankrijk. De inloop over de Refuge d'Archeboc laat een heel rustige acclimatisatie toe vooraleer aan de cols van 3000 m te beginnen.

De laatste etappe lieten we ook vallen. Hier kozen we voor het parcours van de Tor des Géants. Dit is één van de zwaarste en meest open ultralopen in de Alpen, waarbij de hele Alta Via 1 en 2 in één ruk wordt gelopen. De besten doen dit in minder dan 4 dagen.



De Alta Via 2 volgt altijd het meest logische pad. Vaak zijn dit oude muilezelroutes of de oude jachtpaden (via de caccia) die in de 19° eeuw zijn aangelegd om de koning en zijn gevolg te paard naar de beste jachtplekjes te brengen. Om ook de mooiste plekjes - dorpjes, watervallen, uitzichtspunten, ... - te zien, moet je dus van dat hoofdpad af.

Moeilijkheid
Behalve enkele varianten en behalve bij de hoogste cols, is de moeilijkheid T2 : eenvoudig bergwandelen. In het Italiaans : E (Escursionisti). De moeilijker stukken zijn T3 (EE - E. Esperti) en zijn beperkt tot de omgeving van de hoogste cols en enkele van de door ons gekozen varianten.

Backup : 
Elke grote tocht vraagt om een plan B en een plan C. In ons geval is dat vooreerst de etappe wat inkorten door die dag alle extraatjes te laten vallen. Bij echt slecht weer zijn eigenlijk alleen de cols wat tricky en als je die niet ziet zitten draait de oplossing altijd om een busrit naar Aosta of Inrod en terug omhoog één of twee valleien verder. Ook buiten het seizoen zijn er acceptabele busverbindingen.
De bussen en het lokale treintje in Val d'Aosta zijn op vlak van prijs/kwaliteit véél beter dan in Vlaanderen.


Heen en terugreis.
Heenreis : TGV naar station Bourg Saint-Maurice : dat ligt voor de hand.
Terugreis : je komt uiteindelijk terecht in Val d'Aosta, of je nu de AV2 volgt of jammergenoeg door slecht weer moet inkorten. Wij kozen voor een bus vanuit Aosta naar Genève en dan terug met de TGV. Sneller maar iets duurder is om op het einde het boemeltreintje in Val d'Aosta richting Turijn te nemen en daar de TGV Turijn-Parijs te nemen. 
Met openbaar vervoer van Val d'Aosta terug naar het startpunt is in de praktijk niet doenbaar ; dat wordt liften of toch maar beter starten op de Alta Via 2. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten