donderdag 6 september 2018

Voor koningen en crossers

Valsavarenche - Rifugio Vittorio Sella.
We zitten nu al stevig in het ritme van opstaan om 7 h ontbijt om 7h30 op weg om 8 h. Het ontbijt in campinghotel Grivola was zo'n typisch vallei-ontbijt: wat een enorme keuze op dat buffet, maar wat een chagrijnig optreden van de eigenaar.
We delen de 1750m+ naar de Col de Lauson, één van de hoogste wandelcols van de Alpen, methodisch in. Om het uur wat pauzeren en knabbelen. In de praktijk wijken we er van af. Ontmoetingen met gemzen (een 15-tal) en steenbokken (ook een 15, verspreid over een enorme droogstaande stortbeek), laten zich niet methodisch plannen.
Het pad is bijna overal breed en zacht stijgend. Het was immers aangelegd voor de Italiaanse koning en zijn gasten en die moesten zich toch vlot en in stijl dus te paard naar de beste plekjes verplaatsen om met zo weinig mogelijk moeite wat beesten af te knallen. Alleen bij de col is de rots zo instabiel (Lauson = leisteen) dat het écht bergwandelen wordt. Op de top klauter ik er nog een vervolgje aan naar de Punta del Tuf. Machtig uitzicht op de Grivola en de Gran Paradiso.
Nu is het super rustig. 2 andere trekkers in de klim, één alpinist op de col. Volgende week totaal andersom, dan gaan Europa's beste ultralopers wat wij op een week doen, op 2 dagen afhaspelen (Tor des Géants).
De Rifugio Vittorio Sella is een CAI-hut op een toplocatie (één van de vijf 19° eeuwse jachthutten van de Italiaanse koning).
Etappe in cijfers: 6h30 19km 1750m+ 750m-. Extra 20 min 0.5km en 100m+ T4 voor de Punta del Tuf (3395).
Van op de Punta del Tuf : de Punta Rossa
Vanop de Punta del Tuf : Grivola

Geen opmerkingen:

Een reactie posten